Zelf 3D scannen vanaf je smartphone met Scann3D

3D scans maken en bekijken kun je nu zelf ontdekken met de app Scann3D op Android. Het heeft nog een lange weg te gaan, maar we komen hiermee steeds een stap dichterbij een toekomst; waar 3D scannen met je smartphone de gewoonste zaak van de wereld is.

Hier een uitleg over hoe de app werkt en wat ik zelf heb ervaren.

Scenn3D_Screenshot01

Na het installeren van de Scann3D app vanuit de Google Playstore kun je gelijk aan de slag:

Scann3D maakt gebruik van de camera op je telefoon om te scannen, via het zogeheten photogrammetry, Foto's worden gemaakt rondom een object en uit die foto's wordt een 3D model gegenereerd via een computer. Dit is de techniek die Duplicate 3D ook gebruikt om 3D scans te maken. De Scann3D app gebruikt niet de processor op je telefoon om de berekening te maken, maar stuurt de foto's naar de cloud. Om vervolgens een 3D scan resultaat terug te krijgen.

Door de simpele interface zorgt Scann3D ervoor dat het overzichtelijk blijft. Al gelijk als je op New Model drukt om een 3D scan te beginnen, wordt er niets aan het toeval overgelaten. Scann3D legt in slides uit wat je wel en vooral niet moet doen tijdens het 3D scannen. 

 

 

Na de uitleg kun je beginnen met 3D scannen. Door te richten op je object en foto's rondom te maken bouw je een collectie foto's op die naar de cloud gestuurd kunnen worden.

Wat erg goed is aan de 3D scan app is dat je tijdens het maken van de foto's, ziet aan groene punten op je object of je goed georiënteerd bent om de volgende foto te maken. Na een minimaal aantal van 20 foto's kan het verwerken beginnen. Als je gebruik maakt van de gratis versie is het alleen mogelijk om de 3D scan in lage resolutie te maken. Voor hogere kwaliteit heb je de betaalde Pro versie nodig.

Als de berekening goed gaat heb je in enkele minuten je eigen 3D gescande model.

 

Scenn3D_screenshot02
Scenn3D_Screenshot03

Ik heb de Scann3D app getest en ben tot de conclusie gekomen dat het nog niet al te makkelijk is. Ondanks dat het makkelijk is om te beginnen is het soms moeilijk om een geslaagde 3D scan terug te krijgen uit de cloud. Vaak net voor dat de calculatie op 100% komt, staat er Failed in beeld. Vaak omdat de foto's niet goed aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Daarom is het belangrijk om een duidelijke ondergrond te hebben met veel contrast.

Soms helpt het wel om het opnieuw te laten berekenen via de Continue optie. De foto's die gemaakt zijn worden immers wel opgeslagen om later hergebruikt te kunnen worden. 

Screenshot04
Scann3D_Screenshot05

Mijn beste poging was een walnoot op een geroosterd broodje. Waarom het broodje? De textuur werkt erg goed in de app om te kunnen berekenen.

De 3D scan die bij mij uit de cloud kwam was helaas niet veel verder mee te doen. Naast dat het een erg lage kwaliteit had. Kan het 3D model niet gedeeld of gedownload worden zonder de Pro versie die een maandelijks bedrag vraagt.

Toch is het een leuke app om mee te experimenteren.

 


Tot slot ben ik toch benieuwd wat het potentiële resultaat kan worden.

Walnoot3.jpg

Met de zelfde foto's die ik maakt heb in de Scann3D app heb ik de berekening zelf gedaan op de computer. De verschillen zijn enorm. De linker twee zijn gegenereerd op mijn computer en rechts is wat er uit de Scann3D app komt. Maar duidelijk is wel, dat de onderkant ook bij mijn eigen scan resultaat veel ruis geeft door de kwaliteit van de camera in de smartphone. Om echte kwaliteit te krijgen is het uiteindelijk het beste om een goede camera te gebruiken.