3D printen in kleur is een stap dichter bij de huiskamer.

Steeds meer mensen hebben een 3D printer in huis. Bijna altijd zijn dit FDM printers, afkorting voor Fused Deposition Modeling. Wat betekend dat een print kop met gesmolte plastic een object laagje voor laagje opbouwd.

FDM printers hebben de eigenschap om alleen in één enkele kleur te printen. Die kleur wordt bepaald door de plastic dat er in gaat. Er zijn enkele FDM 3D printers die meer dan een kleur kunnen printen maar dat zijn printers die de ene kleur plastic of de andere kleur plastic neer kunnen leggen. Dat resulteert in een 3D print in bijvoorbeeld rood en groene delen, geen kleur daar tussenin.

De Da Vinci Color van XYZ Printing brengt verandering. Deze 3D printer werkt op dezelfde wijze als een FDM printer, maar legt na de laag plastic ook nog een laagje kleur er bovenop. Door middel van print cartridge wat bijna gelijk is aan de al bekende (2D) papier printer. Met deze 3D printer kunnen dus full-color 3D prints gemaakt worden.

 

 

upload.png

De 3D printer is een nieuwe ontwikkeling en daar is de prijs ook naar. Met een bedrag van rond de €3600,- valt deze FDM printer in het duurdere segment van de desktop 3D printers.

Maar hij is zeker wel uniek in zijn soort.